Mindenki ismeri azt a mondást, miszerint „a férfi szívéhez a hasán keresztül vezet az út”. Szerintem ez mondás nem csak a férfiakra igaz. A hétvégén ismét bebizonyosodott, hogy a szabad tűzön főtt étel kellemes illata, a közös főzés öröme és a finom ételek összehozzák az embereket.
Mivel azenpiacom.hu csapata szereti a virtust, na meg a hasát is, ezért újabb megmérettetést kerestünk, ahol bebizonyíthatjuk, hogy ha nem is vagyunk olimpikon alkatok, van olyan pálya, ahol mi is lehetünk elsők.
Fakanalat ragadtunk tehát – nem is akármilyet – és rögtön beneveztünk a Budakeszin már hagyományosan a Családi nap keretében megrendezésre kerülő bográcsos főzőversenyre. A rendezvénynek már évek óta a Budakeszi Farkashegyi Repülőtér ad otthont. Az egész nap tartó jamboree valóban reggeltől estig tart és természetesen a főzőversenyen kívül rengeteg program biztosítja, hogy a város apraja-nagyja megtalálja a kikapcsolódás neki való formáját.
Az esemény népszerűségét mi sem bizonyítja ékesebben, hogy évről évre növekszik a főzőversenyre nevező csapatok száma. Idén a mi csapatunkkal együtt 19 csapat indult négy kategóriában.
Mi a káposztás ételek kategóriában indultunk és egy nagyon egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb ételt, kovászolt káposztás csülköt készítettünk.
A nagy napon a harmatos füvű repülőtéren vendégseregnek még híre-hamva sem volt, amikor a versenyzők már kora reggel füstjelekkel adták a városlakók tudtára, hogy éhesek biztosan nem maradnak. A mi megmérettetésünk azonban nem ekkor kezdődött. Akkor már közel egy hete küzdöttünk az elemekkel.
Minden adott volt ugyanis a jóízű étel elkészítéséhez, kivéve, hogy a nap akkor már egy hete nem sütött, anélkül pedig ugyebár elég nehéz megkovászolni a káposztát. Ember még annyi törődést nem nyújtott a kovászolódó káposztának, amennyit én a versenyt megelőző három napban pátyolgattam őket. Nap híján én ragyogtam be őket, figyeltem, hogy melegen legyenek, egy percre sem hagytam őket kihűlni. Bizonyára ennek köszönhető, hogy pontosan a fellépésük napjára tökéletes kovászolt káposztává avanzsáltak. A törődés meghozta gyümölcsét, azaz a káposztáját, így aztán maga az étek is nagyon finomra sikerült.
Köszönhetően a jó ételválasztásnak – bár az előkészületek kicsit hosszabb időt vettek igénybe – a főzés maga nem vett minket túlságosan igénybe, hiszen végtelenül egyszerűen elkészíthető finomságról van szó. Azt az időt pedig, amit a főzésen megspóroltunk nyugodtan fordíthattuk arra, amiről ez az egész szól. Új emberek megismerésére, egy két kedves szóra, sok-sok mosolyra, tréfára, szó szerint jóízű beszélgetésekre.
A finom ételnek hála nagyon sok kedves és érdekes embert ismerhettünk meg. Mert higgyétek el, sokakhoz vezet a hasukon keresztül az út. Sehol nem lehet olyan jókat beszélgetni, mint egy szívvel-lélekkel készített étellel terített asztal mellett ülve.
Ennek köszönhetjük, hogy pl. a Budakeszi testvárosából Lichből idelátogató vendégek nálunk költötték el az ebédjüket, amit természetesen nem mulasztottak el bőségesen Licher sörrel honorálni.
És ennek köszönhetjük azt is, hogy megismerhettük a Nem Adom Fel Alapítvány néhány nagyon kedves képviselőjét, akik szintén nálunk költötték el ebédjüket.
Olyan sokakat láttunk vendégül, hogy a végén a zsűri majdnem lemaradt a kóstolóról.
Annyi azért jutott nekik is, ami elég volt ahhoz, hogy megkapjuk a káposztás ételek kategória első helyéért járó érmet. (Amit a lichi polgárok nem mulasztottak el hangos éljenzéssel üdvözölni :-) )
Megint nyertünk!!!
Jót ettünk, jót tettünk!
Íme a díjnyertes recept:
Kovászolt káposztás csülök
Rég elfeledett, manapság ritkán készített jellegzetes nyári étel.
Régente a káposztát tartották „a legmagyarabb ételnek”. Szerencsésebb időkben és helyeken disznóhús is akadt, a kovászolás pedig elég jellegzetes Kárpát-medencei trükk.
Nem kell hozzá túl sok minden, elég egy fejes káposzta, zsíros disznóhús (csülök vagy oldalas) friss kenyér, bors és kapor, tejföl és napsütés.
Tehát az elkészítés:
A fejes káposztát 3x3 centis kockára vágjuk és a kovászos uborkához hasonlatos módon 5 literes üvegekben megkovászoljuk.
A húst alaposan elő kell készíteni, mivel a káposzta és a hús puhulási ideje igen eltérő. Ezért a csülköt 3x3 centis darabokra vágjuk, és nagy serpenyőben vagy a bográcsban, magas hőmérsékleten egy-két evőkanál disznózsíron elősütjük.
A kovászolt káposzta levével felöntjük, hogy a húst ellepje, és fedő alatt lesütjük-pároljuk, teszünk bele nagykockára vágott hagymát,1-2 db paradicsomot és paprikát. Alaposan sózzuk-, borsozzuk. KB 1 órát főzzük.
Ha kész, akkor a káposztát (a többi káposztalével együtt, hogy ellepje) áttesszük a bográcsba, és dobunk bele két-három ágacska csombort is, és friss apróra vágott kaprot. 30-40 percig együtt főzzük az egészet.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat!